сателит

сателит
същ. - спътник

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • сателит — (лат. satelles, satellite) 1. првобитно: вооружен наемник, придружник на својот господар 2. подоцна: слеп следбеник, приврзаник, ортак во злото, помагач во злосторство, особено: држава што слепо и се покорува на посилна држава 3. астр. небесно… …   Macedonian dictionary

  • астрономски сателит — вештачки сателит што се лансира на височини над Земјината атмосфера заради астрономски набљудувања …   Macedonian dictionary

  • геостационарен сателит — (грч. де, лат. stare стои, sateile, satellitis) вештачки Земјин сателит што ја обиколува Земјата еднаш во времето додека таа се свртува еднаш околу сопствената оска, па според тоа е неподвижен во однос на која било точка на Земјата такви се… …   Macedonian dictionary

  • метеоролошки сателит — вештачки сателит што праќа податоци што имаат значење за метеорологијата …   Macedonian dictionary

  • навигациски сателит — вештачки Земјин сателит што праќа податоци што имаат значење за морепловството и воздухопловството …   Macedonian dictionary

  • сателитски — (лат. satelles, satellitis) 1. што се однесува на сателит 2. што потекнува од сателит или се врши преку сателит сателитска телевизија емитување на телевизиска програма преку вештачки Земјин сателит така што емисиите може да бидат примани… …   Macedonian dictionary

  • Спутник — (рус. Спутник) серија од десет советски вештачки сателити Спутник 1, лансиран на 4. 10. 1957 година, е првиот вештачки сателит Спутник 2, лансиран на 3. 11 1957 година, е првиот вештачки Земјин сателит со живо суштество (кучето Лајка) Спутник 3,… …   Macedonian dictionary

  • телекомуникациски — (грч. tele, лат. communicatio) што се однесува на телекомуникации што овозможува телекомуникации што се врши со помош не телекомуникации телекомуникациски сателит вештачки Земјин сателит преку кој се пренесуваат слики, т. е. телевизиски емисии на …   Macedonian dictionary

  • Пуйманова Мария — Пуйманова (Pujmanová) Мария (8.6.1893, Прага, 19.5.1958, там же), чешская писательница, народный художник Чехословакии (1953). Член КПЧ с 1945. Печаталась с 1909. Ранние рассказы отмечены импрессионизмом. В начале 30 х гг. перешла на позиции… …   Большая советская энциклопедия

  • Пуйманова — (Pujmanová)         Мария (8.6.1893, Прага, 19.5.1958, там же), чешская писательница, народный художник Чехословакии (1953). Член КПЧ с 1945. Печаталась с 1909. Ранние рассказы отмечены импрессионизмом. В начале 30 х гг. перешла на позиции… …   Большая советская энциклопедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”